Menghilangkan kesan-kesan parut luka dan jerawat, merawat pecah-pecah tumit kaki.

Menghilangkan kesan-kesan parut luka dan jerawat, merawat pecah-pecah tumit kaki.
Wsap 019-2248 404, SMS 013-3377 242

Ahad, 28 Jun 2009

Propolis: Antibiotik semulajadi paling berkesan

Lebah dipercayai wujud sejak 40 juta tahun yang lalu tetapi serangga ini tidak pupus dari muka bumi. Rahsianya ialah Propolis. Propolis adalah resin atau damar yang dikumpulkan oleh lebah pekerja dari kulit pokok kemudiannya digaul dengan madu, beepolen, enzim lebah dan lain-lain bahan. Kajian secara saintifik oleh Dr Remy Chauvin, seorang saintis Perancis dalam tahu 1968, telah membuka satu rahsia kuasa penyembuhan secara efektif oleh Propolis. Peristiwa ini berlaku apabila seekor tikus yang terjatuh ke dalam darang lebah dan kemudiannya mati, tetapi setelah 3 tahun bangkai tikus tersebut didapati tidak reput mahupun berulat. Setelah kajian dibuat, didapati seluruh badan tikus tersebut telah disaluti Propolis yang bertindak menghalangnya dari reput dan berulat.
Dalam era Mesir Purba, Propolis merupakan satu daripada bahan perubatan yang digunakan bagi tujuan mengawit Mumia yang terbukti boleh bertahan sejak 3000 tahun hingga kini. Dalam Quran dan banyak hadis telah banyak memperkatakan tentang kehebatan lebah.
Propolis adalah perkataan Greek yang bermaksud ‘Pelindung Bandar’. Propolis digunakan oleh lebah untuk melindungi sarang mereka daripada seb arang jangkitan dan benda asing. Di samping itu Propolis adalah juga digunakan sebagai bahan untuk membaiki sarang yang rosak. Kajian saintifik mendapati tiada bakteria atau virus yang dapat hidup di sarang lebah.
Pelbagai jenis Propolis di pasaran, namun Green Propolis yang didatangkan khusus dari Minas Gerais, Brazil (kawasan bebas pencemaran) adalah yang berkualiti tinggi mengandungi 34 jenis flavonoids yang kaya dan unik dikategorikan dalam kelas pertama oleh penilaian kualiti piawaian Jepun.
Flavonoids adalah antibiotik semulajadi, paling berkesan dan tiada kesan sampingan. Ia menjana sistem imunisasi yang diperlukan bagi mencegah penyakit dan bertindak sebagai antibakteria, antivirus, antifungus, antioksida dan antikanser. Makanan atau minuman harian juga mengandungi flavonoids tetapi memerlukan kuantiti yang banyak untuk mendapat sedikit flavonoids.
Di samping itu, nilai rawatan kandungan flavonoids dalam Propolis dapat:

  • Menguatkan membrane sel dan menggiatkan sel-sel
  • Membantu meransang pertumbuhan sel
  • Antioksida – menghapuskan radikal bebas
  • Menjana profil imunasi
  • Membantu masalah jantung
  • Membantu mencegah jangkitan
  • Melancarkan peredaran darah
  • Menolong mengurangkan tekanan (stress, pening kepala migraine) dan membersihkian sistem dalaman.

Antara khasiat-khasiatnya yang dapat membantu mereka yang mengalami masalah kesihatan di samping terus mengambil ubat doktor adalah seperti darah tinggi, kencing manis, sakit jantung, gaut, resdung, asma (lelah), paru-paru berair, batuk, demam selsema, keletihan, sakit sendi, arthritis, kebas kaki/tangan, masalah kulit (jerawat, luka, alergi, eczema, melecur), sakit gigi, ulser mulut, buasir dan lain-lain masalah kesihatan termasuklah kanser.
Jepun adalah negara terbesar di duni ketika ini yang mengimport Green Propolis dari Brazil memandangkan khasiatnya yang tidak ternilai. Pada tahun 1991, Laporan Perubatan Jeput telah melaporkan kandungan flavonoids dalam Propolis amat berkesan untuk mencegah pembiakan sel kanser. TLH Green Propolis diekstrak dengan menggunakan kaedah ‘Super-Fluid Critical Extraction’ berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia serta bertaraf GMP. Cara memakannya pula adalah dengan mencampurkan hanya 5 titis TLH Green Propolis ke dalam minuman kecuali the dan minuman berkabonat, 3 kali sehari, dapat membina daya ketahanan badan untuk kesihatan yang optimum. Bagi mereka yang memerlukan dos yang lebih tinggi, bolehlah mengambil 15 hingga 20 titis, 3 kali sehari. Tiada kesan sampingan diketahui kerana TLH Green Propolis adalah produk semulajadi.
TLH Green Propolis amat sesuai untuk semua golongan kecuali wanita yang sedang mengandung dan kanak-kanak bawah umur 3 tahun.
Harakah 8-14 Ogos 2008

Tiada ulasan:

Catat Ulasan